За нас авторите на Tipster.BG

Типстър (на англ. tipster) е човек, който дава съвети за изхода на дадено спортно събитие. Избрахме това име за сайта, защото най-добре отговаря на идеите и на целите на сайта. В комбинация с девиза ни Просто футбол, мисля че много добре описваме нашата същност, цел и идеи, които се опитваме да реализираме.

За да направиш точна прогноза за изхода на дадена среща, ти трябва информация, много информация. Отделно тази информация трябва да бъде структурирана и поднесена във вид удобен за възприемане и анализ. Като хора с дългогодишен опит в тази сфера ние събирахме информацията от различни сайтове в Интернет, защото нито един от тях не предоставяше пълен набор от информация необходима за анализа на дадена среща. За начало ние направихме няколко неща, които смятаме, че са от изключителна важност. С течение на времето ще добавяме допълнителна функционалност, статистически справки и автоматични анализи на срещите.

Първото важно нещо е историческата информация. Много е важно да се знае как са завършвали срещите в миналото. За това закупихме пакет с данни за последните 10 год., включващ повечето европейски първенства.

Едно от най-важните неща при анализа е коефициентите на букмейкърите за минали мачове. Много е важно да знаеш какви са били очакванията за крайния изход на една среща и как фактически е завършила. Тази информация разкрива много важна част, а именно дали един отбор играе според очакванията или прави изненади. Друг важен аспект на тази информация е възможността да се прави бърз анализ на два отбора от средата на таблицата. Представете си ситуацията в която единият отбор е играл с водачите в последните срещи и има записани загуби. А другият е играл с опашкарите и има записани победи. На пръв поглед, човек се заблуждава, защото единият отбор има записани загуби, а другият победи в последните срещи. И именно коефициентите дават различен поглед над този факт. Ако единия е имал коефициенти за загуба, а другия за победа, значи са играли според възможностите си, не са правили изненади и отпада заблудата, че единият отбор се намира в серия от поредни загуби, а другият в серия от победи. Затова ние пазим коефициентите за минали мачове и ги показваме в справките.

Справката за последните 10 мача на даден отбор е направена така, че с един поглед да дава максимално ясна информация за състоянието на отбора в тези 10 срещи. Оцветяването и удебеляването на елементите подпомагат по-добрата ориентация. Най-важната част автоматичното преброяване в края на таблицата. Все пак компютрите могат да броят и това е тяхна работа.

Ние показваме класирането към момента на срещата. Ако искате да проверите някоя среща от предната седмица, за да направите по-задълбочен анализ, вие виждате там информацията към предната седмица. А не класиране към днешна дата или 10-те последни мача към днешна дата. Това е важно, защото запазва историческата информация за минали срещи, такава каквато трябва да бъде.

Друг важен аспект е сравнението по показатели на домакинствата на домакина с/у гостуванията на госта. Големите отбори не се влияят от това дали играят на свой или чужд терен. Но не всички отбори са големи. Отборите от средата и дъното на таблицата има коренно различни показатели когато играят на у дома или на чужд терен. Затова ние добавихме такава справка, която дава съпоставка на тези показатели.

Една от най-важните справки, която имаме е справката за изиграни мачове в шампионата до момента. Директно на страницата за сравнение може да видите кой отбор с кой е играл на домашен терен и на кой е гостувал. Може да видите резултатите и оставащите мачове. Отново резултатите са тематично оцветени, за да може да се ориентирате по-бързо и по-лесно в състоянието на отбора. И отново тази справка е с исторически характер и показва мачовете изиграни до момента на срещата, която разглеждате. Тази справка дава допълнителен поглед над състоянието на отбора в шампионата или групата и изиграните мачове до момента и подобна справка няма да намерите в другите сайтове за футболни прогнози.

Добавихме и възможност за гласуване за изхода на дадена среща от страна на потребителите на сайта. Мнението на хората залагащи е важно. Добре да си осведомен какви са нагласите в другите колеги. За да не се избегне възможността един човек да гласува много пъти, ние ограничихме гласуването по IP адрес в рамките на 24 часа. Така гарантираме, че манипулациите от заклетите фенове на даден отбор са невъзможни. Имайки предвид, че срещите се показват 2-3 дни предварително, от един IP адрес може да се гласува макс. 2-3 пъти.

След като вземете решение кой мач и кой знак, остава въпросът при кой букмейкър да заложите. Коефициентите при различните букмейкъри варират с 10-20%, а понякога и повече процента разлика, което е много важно при вземане на решение при кой букмейкър да заложите. Ето защо ние показваме коефициентите на водещите букмейкъри и в бъдеще ще се стремим да разширяваме този списък.

Създадохме и статистически модул, чиято разработка е в самото начало. За момента от там може да видите процента победи за домакините, равните мачове, победите за гостите, средно голове за лигата, мачове завършили над 1.5, 2.5 и 3.5 гола и да сортирате данните по тези показатели. Отделно подробната справка за шампионата показва допълнителна информация за най-често срещаните резултати и голови разлики. Това е много мощен инструмент за анализ, който тепърва ще развиваме с нови справки и възможности.

Имаме и модул за изиграните срещи в първенството на даден отбор с подробна статистика. От същия екран може да избирате за проследяване последните срещи на отбора от различните турнири, в които участва.

Това е просто началото. Имаме много нови планове за добавяне на справки, които да подпомагат анализа на футболните срещи. Но всяко нещо с времето си. Очаквайте много нови неща с течение на времето.

Друг важен аспект е скоростта на зареждане и модерния, опростен и функционален дизайн. В 2010 има сайтове, който все още се зареждат бавно. При натоварване на трафика доста сайтове за футболни прогнози почват да се зареждат бавно или да не се отварят. И това става точно в момента когато са най-интересните мачове. Затова ние се постарахме нашия сайт да няма такива проблеми. Поставили сме си за цел средно зареждане под половин секунда. При по-тежките страници (такива, който съдържат повече информация) сме си поставили за цел зареждане под 3 сек. Никой не иска да чака сайтът да се отваря 1 минута.

По отношение на дизайна сме се постарали да е максимално изчистен, опростен и функционален. Вие като потребители трябва да се ориентирате веднага в съдържанието и навигацията, а не да се чудите къде точно да щракнете с мишката. После да чакате да се зареди 1 минута и да видите, че всъщност тази страница не показва, това което ви трябва.

Вашето мнение е важно за нас. Ние сме нов сайт, който има да се развива още много и да добавя нова функционалност. Затова държим да знаем какво не харесвате, какво искате да се подобри или промени и какви нови неща да добавим, за да направим сайта по-добър и по-полезен. Затова ще се радваме да ни пишете с мнения и препоръки от страницата за контакти.

 

© Tipster.BG - Просто футбол - всички права запазени.